Tenorin keittiössä tartatin -tortulla
Tenorin keittiössä tartatin -tortulla

Tenorin keittiössä tartatin -tortulla

Äitienpäivänä oopperalaulaja Jere Erkkilä lauloi tunnettuja aarioita keittiössään ja keikautti tartatin tortun lempipaistinpannultaan puuvadille.  Helsingin Sanomien ”5 rakkainta” -sarjassa 8.5.2011. Linkki HSKoti Lue Juttu:

 

Tenori ja apulaisohjaaja Jere Erkkilän omakotitalon keittiössä nautitaan ruoanlaitosta.

Asun vaimoni ja tyttäreni …kanssa Espoon Kilossa omakotitalossa. Autolla ehdin työpaikalleni Oopperaan vartissa. Monet hesalaiset kerrostaloasukit haaveilevat tällaisesta maalaiselämästä pihasaunalla. Espoossa kuitenkin asutaan tiiviisti, naapurit ovat nenän alla.

 

Talomme on ekoarkkitehti Bruno Eratin vanha kotitalo. Hän rakensi talon  vuonna 1972, käyttäen hyväksi paikalla olleen hirsitalon seiniä. Talosta tuli funkistalon näköinen pyramidikattoinen kuutio. Sisällä keskellä taloa on pienempi kuutio, jossa keittiö sijaitsee.

 

Keittiömme on alkuperäisessä asussa oleva pieni avokeittiö. Aiomme remontoida keittiötä piakkoin putkirempan yhteydessä. Jääkaappi ainakin vaihtaa paikkaa ja sen tilalle tulee kaappi ruokatavaroille.

 

Kun muutimme taloon yhdeksän vuotta sitten, vaihdoimme sähköhellan kaasuliesi – sähköuuni -yhdistelmäksi. Sähkölasku pieneni kummasti. En voi kuvitellakaan mitään muuta liettä kuin kaasuliesi. Keraaminen liesi sytyttää päässäni punaisen valon!

 

Käyn töistä iltapäivällä kotona laittamassa ruokaa koulusta saapuvalle tyttärelle. Oopperan iltaharkat alkavat klo 19 ja ennen sitä saatan paistaa rautapannulla possunkylkiä, ribsejä, jotka maustan japanilaisittain. Niiden kanssa tytär nauttii mieluiten paistettua nuudelia inkiväärin ja valkosipulin kera. Lauleskelen tenoriaarioita ja Osmo-koira säestää ulvonnallaan.

 

Pidän nopeasta ja näppärästä leipomisesta, kuten sämpylöiden ja soodaleivän leipomisesta. Veneelläkin leivon aina sämpylöitä, ja paljon. Sämpylöitä riittää jaettavaksi naapuriveneisiin.

 

Teen törkeän usein tartatin -torttua. Se tehdään rautaisella paistinpannulla. Ensin pannulla karamellisoidaan kakun päällysteitä; ruskeaa sokeria ja omenia tai päärynäviipaleita hellalla. Sitten päälle laitetaan voitakinaa ja pannu uuniin. Valmis tartatin, jota myös kutsun Tirlittaniksi, keikautetaan vadille toisinpäin. Kun menen kylään, otan rakkaan pannuni mukaan, jotta voin sielläkin tehdä torttua. Idean torttuun sain TV:n kokkausohjelmasta Tina’s kök.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *