Tiitta Räsänen ja kissojen keittiö
Tiitta Räsänen ja kissojen keittiö

Tiitta Räsänen ja kissojen keittiö

Helsingin Sanomien KOTI-sivulla 10.4. 2011 keittiötään esittelee ompelija Tiitta Räsänen. Lue juttu:

 

Ompelija Tiitta Räsäsen vuokrayksiön keittiössä valmistuu yhden hengen ja kolmen kissan ateriat.

 

 

Yksiöni on 28 neliöinen töölöläiskoti Mannerheimintiellä….Keittiösyvennys on jopa neljä neliötä ja siitä kiva, että pieni ruokapöytä ja kaksi tuolia mahtuvat ikkunan ääreen! Viihdyn asunnossani kolmen löytökissani kanssa. Olen muuttanut kymmenen kertaa ja toivoisin, että tämä vuokra-asunto olisi pitempiaikainen.

Keittiössä on alkuperäiset täyspuiset kaapit tiskipöydän alla ja yllä. Vuokraemäntä halusi säilyttää ne, koska ne ovat osa 1936 rakennetun talon historiaa. Lisäksi jääkaapin päällä on uudempi astiakaappi. Vuokra-asuntoihin en ole suunnitellut tekeväni remontteja; näillä mennään, mitä on.

Ikkunan vieressä on alkuperäinen kätevä kylmäkaappi, jossa säilytän juureksia ja lasipurkeissa ruokatarvikkeita. Harrastan viskejä, viskikokoelmani on kylmäkaapin alahyllyllä.

Strömbergin kaksilevyinen hella tuo mieleeni edesmenneen äitini, joka oli töissä Strömbergin tehtaalla. Yhden hengen talouteen hella on riittävä, mutta leipurin unelma se ei ole. Onneksi en harrasta leivontaa, vaan haudutan uunissa kasviksia. Jos laitan uunin ja molemmat levyt päälle yhtä aikaa, epäilen, että sulakkeet poksahtavat.

Teininä ryhdyin kasvissyöjäksi. Asuimme Espoossa ja kaveripiirini oli punk-henkinen. Olimme yhdessä kasvissyöjiä eettisistä syistä. Taistelimme eläinten oikeuksien puolesta. Äitini ei ollut innoissaan kasvissyöjäksi ryhtymisestäni, vaan ajatteli, että se menee ohi. Eipä mennytkään. Oma annokseni erotettiin perheen keitosta, ennen kuin äiti laittoi siihen makkarat.

Pikkuhiljaa ryhdyin tekemään itse kasvisruokaa. Kyllästyin perunan syömiseen ja etniset ravintolat tulivat tutuiksi. Niissä on aina ollut maukasta kasvisruokaa tarjolla. Aasialaisista pöperöistä nepalilainen linssi-kookos-curry on lempiruokaani. Valmistan sitä joka toinen viikko.

Minulle ruoka on sydämen asia. Jos minulla on sydänsuruja, ruoka ei maistu, eikä maistu kokkaaminenkaan. Silloin syön valmisruokaa: pakasteita ja soijapullia.

Pikkujouluissa yksiössäni oli kuuden hengen porukka. Keittiön pöytä notkui nyyttäriherkkuja. Väijyimme olohuoneen sohvalta, etteivät kissat hyppää pöydälle.

Kuva ja Juttu: Milla von Konow

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *